Το Αειφόρο Σχολείο
Σχολικές Ομάδες Δράσης
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές ιδέες για τη συγκρότηση ομάδων δράσης. Κάθε σχολείο αποφασίζει να δημιουργήσει τόσες ομάδες όσες προκύπτουν από τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του σχολείου, την κουλτούρα του, τη διαθεσιμότητα χρόνου και πόρων, κτλ.
Σε κάθε σχολείο που θέλει να στραφεί προς την αειφορία, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, αφού χρειαζόμαστε κάποιο χρόνο για να κατανοήσουμε τα νέα δεδομένα, την αναγκαιότητα για την ανάληψη αυτού του έργου και στη συνέχεια, να αναλάβουμε δράση για την αλλαγή.
Το «Αειφόρο Σχολείο» με τους Δείκτες Αειφόρου Σχολείου, προσανατολίζει το σχολείο προς την κατεύθυνση της αειφορίας. Οι δείκτες είναι στην πραγματικότητα στόχοι ή κίνητρα ή εναύσματα για να γίνουν δράσεις και ενέργειες, ώστε το σχολείο σταδιακά να αρχίσει να αλλάζει προς ένα αειφόρο σχολείο.
Για να υλοποιηθούν αυτές οι δράσεις θα πρέπει η ηγεσία του σχολείου, οι διδάσκοντες, οι μαθητές/μαθήτριες, οι γονείς, η τοπική κοινωνία, όλοι, να λάβουν και να κατανοήσουν το μήνυμα της αειφορίας και να δράσουν ανάλογα.
Εδώ θα πρέπει να μιλήσουμε λίγο για την «Ολιστική σχολική προσέγγιση». Ιδεωδώς στο Αειφόρο Σχολείο συμμετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλα τα παιδιά, πάρα πολλοί γονείς, όλο το βοηθητικό προσωπικό. Στην πραγματική ζωή δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, δεν μπορούν να συμμετέχουν πολλοί γονείς. Μπορούν όμως να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές; Μπορούμε αβίαστα να πούμε ΝΑΙ, διότι πρέπει να διαχωρίσουμε τους μαθητές που θα αποτελέσουν τα μέλη των ομάδων δράσης, από τους μαθητές που για μια ποικιλία λόγων δεν είναι σε θέση να συμμετάσχουν με αυτό τον ενεργό τρόπο στις ομάδες. Είναι σε θέση όμως να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους στο σχολείο, να κλείνουν βρύσες και διακόπτες, να συμμετέχουν στις μαθητικές κοινότητες, να φέρνουν από το σπίτι τις άδειες μπαταρίες και τα χαλασμένα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά. Είναι και αυτή συμμετοχή, αν όχι το ίδιο σημαντική με την ενεργό συμμετοχή σε μια ομάδα, ωστόσο πολύ σημαντική.
To ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν δύσκολη ή αδύνατη την πλήρη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών. Μπορούν όμως όλοι να αφιερώσουν ένα μικρό μέρος του συνολικού διδακτικού τους χρόνου για να διδάξουν θέματα μεγάλης σημασίας που δεν περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα, μπορούν να πειραματιστούν με εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους, μπορούν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, μπορούν να εισαγάγουν στη διδασκαλία τους, προοδευτικά, τις νέες τεχνολογίες. Αυτό είναι αρκετό για αρχή.
Ωστόσο, η Ολιστική Σχολική Προσέγγιση σημαίνει κάτι παραπάνω. Σημαίνει συνέργειες και συνεργασίες σε οριζόντιο και κατακόρυφο επίπεδο μέσα στο σχολείο, ώστε το σχολείο να υλοποιήσει το Σχολικό Πρόγραμμα Δράσης.
To σχολείο, λοιπόν, υιοθετεί την Ολιστική Σχολική Προσέγγιση (βλ. Σχήμα)
Σχήμα 1. Ολιστική Σχολική Προσέγγιση
Η Ολιστική Σχολική προσέγγιση σημαίνει ότι οι αρχές και αξίες της αειφορίας
Α. Ενσωματώνονται οριζόντια σε όλα τα μαθήματα (Διάχυση)
Β. Εντάσσονται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων
Γ. Οι στόχοι του σχολείου προσεγγίζονται και με τη δημιουργία Ομάδων Δράσης από μαθητές/μαθήτριες με επιφαλής εκπαιδευτικούς του σχολείου.
Συμπληρωματικά προς όσα σημαντικά συμβαίνουν σε όλα σχεδόν τα σχολεία της χώρας σε επιμέρους τομείς (π.χ. στον περιβαλλοντικό), το Αειφόρο Σχολείο έχει μια ολοκληρωμένη, σφαιρική, ολιστική προσέγγιση στη λειτουργία του. Οι ποικίλες δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του Αειφόρου σχολείου εμπίπτουν στα τρία Πεδία του Αειφόρου Σχολείου (βλ. γράφημα):
Α. Παιδαγωγικό
Β. Κοινωνικό & Οργανωσιακό
Γ. Περιβαλλοντικό
Στο σχολείο πρέπει να συγκροτηθούν μαθητικές ομάδες οι οποίες θα διαχειριστούν τις βελτιώσεις που υποδεικνύονται από τους δείκτες αειφόρου σχολείου, υποβοηθούμενες από τους συντονιστές εκπαιδευτικούς. Οι τίτλοι των ομάδων θα ήταν καλό να επιλεγούν από τα ίδια τα παιδιά. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε να δημιουργήσουν ένα έμβλημα ή ένα λογότυπο της ομάδας, να φτιάξουν ένα Τ-σέρτ με το όνομα της ομάδας. Είναι μερικές από τις τεχνικές που ενδυναμώνουν τους δεσμούς των μελών της ομάδας και τη συνοχή της.
Παρακάτω υπάρχει μια πρόταση οργάνωσης των μαθητικών ομάδων και των αρμοδιοτήτων που θα αναλάβει κάθε μια από αυτές, φυσικά με την υποστήριξη και τον συντονισμό των εκπαιδευτικών. Η πρόταση δεν είναι δεσμευτική, είναι μια από τις πολλές που μπορεί να διατυπωθούν. Το μοναδικό ζήτημα είναι να υπάρξουν οι πρωτοβουλίες και να ξεκινήσει η δράση.
Αρχικά θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στη διαδικασία, να μελετήσουν και να ομαδοποιήσουν τους Δείκτες Αειφόρου Σχολείου. Να μεταφράσουν τους δείκτες σε στόχους του σχολείου και να συζητήσουν με τα παιδιά τρόπους προσέγγισης αυτών των στόχων. Στη συνέχεια, μια ομάδα δεικτών που είναι συναφείς, μπορεί να αναληφθεί από μια μαθητική ομάδα. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να οργανώσουμε στο σχολείο τόσες ομάδες, όσες είναι δυνατόν να σχηματιστούν με το δεδομένο αριθμό παιδιών.
Ενδεικτικά και μόνο, μπορουμε να προτείνουμε τίτλους για ορσμένες ομάδες;
Ομάδα ανακύκλωσης, Ομάδα Οικολογικού Αποτυπώματος, η Ομάδα Σχολικής Διαμεσολάβησης, η Ομάδα Αθλητισμού και Διατροφής, η Ομάδα Υγείας και Ευεξίας, η Ομάδα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, η Ομάδα ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, η Ομάδα Παιδαγωγικών Καινοτομιών, η Ομάδα Αισθητικής και Τέχνης, η Ομάδα Κήπου και Πρασίνου κ. ά.
Για κάθε ομάδα που προτείνουμε στο παρακάτω παράδειγμα, δίνουμε τα καθήκοντα που απορρέουν από τους αντίστοιχους δείκτες που θα κληθεί να διαχειριστεί. Ασφαλώς, σε κάθε σχολείο μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και πολλές διαφορετικές εναλλακτικές λύσεις για την οργάνωση και δράση των ομάδων. Σημαντικό ρόλο παίζει στη συγκρότηση ομάδων το είδος του σχολείου και η βαθμίδα. Για παράδειγμα, στο δημοτικό κάθε ομάδα μπορεί να αντιστοιχεί σε ένα τμήμα μιας τάξης, στο νηπιαγωγείο να είναι όλη η ομάδα των παιδιών κτλ. Σημαντικό ρόλο στην κατανομή των ομάδων παίζουν, επίσης, οι τοπικές συνθήκες και οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε σχολείου τις οποίες, άλλωστε, γνωρίζουν καλύτερα όσοι εργάζονται και φοιτούν σ' αυτό.
Συντονιστική ομάδα (Επιτροπή Αειφόρου Σχολείου-Ε.Α.Σ ή Επιτροπή Σχολικού Σχεδίου Δράσης): Διευθυντής, μικρή ομάδα εκπαιδευτικών, μερικοί μαθητές, εκπρόσωπος των γονέων, το προσωπικό καθαριότητας, το κυλιείο (όπου υπάρχει) και (ίσως) εκπρόσωπος του τοπικού Δήμου.
Αν το σχολείο συμμετέχει στην προσπάθεια να πιστοποιηθεί με το Σήμα Αειφόρου Σχολείου, η ομάδα αυτή ουσιαστικά τηρεί στατιστικά στοιχεία ή καταγράφει στοιχεία τα οποία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα, μαζί με τα δεδομένα των υπόλοιπων δεικτών, ώστε να προκύψει η τελική και συνολική βαθμολογία (σκορ) του σχολείου.
Σε κάθε περίπτωση, συντονίζει την όλη δράση του σχολείου. Συναντιέται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αξιολογεί την πορεία υλοποίησης των στόχων του σχολείου. Θέματα και δείκτες με τους οποίους θα ασχοληθεί η Επιτροπή Αειφόρου Σχολείου θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
1η Ομάδα (π.χ. Δημοκρατίας και Κοινωνικής Ευθύνης)
Καθήκοντα και δράσεις που αναλαμβάνει η ομάδα:
2η Ομάδα (π.χ. Ενδοσχολικής Ανάπτυξης)
Καθήκοντα και δράσεις που αναλαμβάνει η ομάδα:
3η Ομάδα (π.χ. Οικολογικού Αποτυπώματος)
Καθήκοντα και δράσεις που αναλαμβάνει η ομάδα:
4η Ομάδα
Ομάδα Σχολικής Διαμεσολάβησης
Η ομάδα αυτή, που θα αποτελείται από εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των τμημάτων, μαζί με τους αναπληρωτές τους, αφού επιμορφωθούν από τους εκπαιδευτικούς, θα αναλάβουν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ μαθητών που έχουν διαφορές ή δείχνουν επιθετικότητα, κακή συμπεριφορά κτλ. Ο ρόλος τους θα είναι να εξομαλύνουν την κατάσταση υιοθετώντας πολιτικές αμοιβαίου κέρδους (win-win).
5η Ομάδα
(π.χ. Τύπου και Ενημέρωσης)
Καθήκοντα και δράσεις που αναλαμβάνει η ομάδα: